



Delivering 2 Oyears of Education

Day Plan & Information 2019 Archaeology in Chinatown

For this programme students are welcome to come dressed as their favourite archaeologist (explorer) i.e. Indiana

Jones

Date:

School: Teacher in charge: Year/Class: Number of students: Particular needs students: Emergency phone numbers:

Programme: Archaeology in Chinatown
Key vocabulary: excavate, dig, site, sieve, finds, grid, discover, examine and record
Artefact: any object made or used by humans
Behaviour: anything that an organism does
Context: the relationship that artefacts have to each other and to the situation in which they are found
Data: factual information
Evidence: an outward sign; information that confirms or refutes an inference or hypothesis
Inference: a conclusion derived from observations
Midden: a garbage dump
Pottery sherd: a broken piece of pottery

Learning objectives provided by visiting school: Key Competencies to be focused on by MVEC: Thinking: Participating & contribution

Key Competencies to be focused on by MVEC: Thinking; Participating & contributing; Managing self

This programme at Shantytown will cost \$14.00 per student, teachers and adult helpers free. This programmes will be run in all but torrential weather.

| <mark>9:30am</mark> (15min) | Arrival Welcomes Health & Safety | Educator will meet your class at the front entrance. |
|--------------------------------|---|--|
| 9.45am (15min) | Setting the scene – Introduction to Archaeology | "Archaeologists find out about the past by DISCOVERING artefacts left behind by our ancestors, EXAMINGING what they have found and then RECORDING their discoveries for the future." |
| 10.00am (15min) | Morning tea – School teacher in charge during this period | |
| 10.15am (30min) | Create | Students will make their own treasure out of salt dough, after observing actual artefacts found in the Marsden Valley area. These will then be cooked by the kitchen ready for the afternoon pickup. |
| 10.45am (15min) | Guest speaker (if available on the day) | |





Delivering 20 years of Education

| 11.00am (15min) | A visit to the "Draws of Discoveries" | A Shantytown Collections Department staff member will accompany students to display area to open and discover what has been "discovered". |
|---------------------------|--|---|
| 11.15am (60min) | Preparation for student DIG Briefing & use of tools, grid procedure, recording, how to clean and begin identification process. | Hands on practice exercises |
| 12.15pm (30min) | Lunch break – School teacher in charge during thi | s period |
| 12.45pm (60min) | DIG DISCOVER, EXAMINE, RECORD | Students will DISCOVER artefacts in a dig, utilizing sieves, brushes, tape measures & magnifying glasses, carefully EXAMINE, discuss, question, classify and catalogue, label and bag finds, then RECORD |
| 1.45pm | Evaluation of the day's learning Collecting of their creations Farewells | Posing plausible answers to how, why and what if questions |
| <mark>2:30pm</mark> | Departure | |